© Pari-daeza

Fruit: Pyrus communis (Peer)

Algemeen

De peer is een winterharde bladverliezende boom dit tot 15 meter hoog kan worden en die bloeit in april / mei met witte bloemen gevolgd door vruchten die naar geelgroen of rood afrijpen in augustus tot oktober afhankelijk van het ras. Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4284986 - Door Lukas Messmer (Mr.Flapjack) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=769449 - By Keith Weller - USDA, Image Number K5299-1., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86612

Opkweken

Plant de peer op een zonnige plaats in een vochthoudende maar doorlatende bodem. De peer kan opgekweekt worden als hoogstam of spil, maar ook al leiboom. Vermeerdering door enten. Sommige rassen zoals ‘Conference’ en ‘Doyenne du Comice’ zijn zelfbestuivend, de meeste rassen hebben echter kruisbestuiving nodig. Peren hebben vaak last van perenroest. Een schimmel die overwintert in coniferen en in het voorjaar rode vlekken maakt op de bladeren van de peer. Aan het einde van het groeiseizoen zijn het pokdalige uitstulpingen aan de onderzijde van het blad waaruit de sporen te voorschijn komen die weer de coniferen aantasten. Perenroest ziet er niet fraai uit, maar doet weinig kwaad voor de plant en de vruchten. Door Titico - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4833820 Rassen: Handperen: ‘Beurré Alexander Lucas’, ‘Beurré Hardy’, ‘Bon Chrétien Williams’, ‘Bonne Louise d'Avranches’, Légipont’, 'Comtesse de Paris', ‘Conference’, ‘Clapp’s Favourite’, ‘Doyenne du Comice’, ‘Juttepeer’, ‘Louis Bonne de Duhamel’, ‘Louise Bonne d'Avrances’, ‘Kruidenierspeer’, Supertrévoux', 'Précoce de Trévoux' ‘Triomphe de Vienne’, ‘Williams’ Stoofperen: ‘Brederode’, ‘Gieser Wildeman’, ’Saint Rémy’, ‘Winterrietpeer’, ‘Zoutewelle peer’

Snoeien

Zie de snoeiartikelen en specifiek de peer .

Oogsten

De rijpe peren verkleuren naar groengeel of rood en worden geoogst met de gehele steel. Rijpe peren raken gemakkelijk los als je ze optilt. Peren zijn over het algemeen niet lang bewaarbaar, enige dagen tot een week. Bereide stoofperen kunnen worden ingevroren, rauwe peren niet. With permission of World Crops Database - Von Silverije - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17554009 - Von Manfred&Barbara Aulbach - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33409837

Gebruik

Peren worden vooral vers gegeten, of verwerkt in gerechten. Stoofperen worden geschild gekookt, bijv. in rode wijn en geserveerd als bijgerecht of als dessert.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Pyrus communis (Peer)

Algemeen

De peer is een winterharde bladverliezende boom dit tot 15 meter hoog kan worden en die bloeit in april / mei met witte bloemen gevolgd door vruchten die naar geelgroen of rood afrijpen in augustus tot oktober afhankelijk van het ras. Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4284986 - Door Lukas Messmer (Mr.Flapjack) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=769449 - By Keith Weller - USDA, Image Number K5299-1., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86612

Opkweken

Plant de peer op een zonnige plaats in een vochthoudende maar doorlatende bodem. De peer kan opgekweekt worden als hoogstam of spil, maar ook al leiboom. Vermeerdering door enten. Sommige rassen zoals ‘Conference’ en ‘Doyenne du Comice’ zijn zelfbestuivend, de meeste rassen hebben echter kruisbestuiving nodig. Peren hebben vaak last van perenroest. Een schimmel die overwintert in coniferen en in het voorjaar rode vlekken maakt op de bladeren van de peer. Aan het einde van het groeiseizoen zijn het pokdalige uitstulpingen aan de onderzijde van het blad waaruit de sporen te voorschijn komen die weer de coniferen aantasten. Perenroest ziet er niet fraai uit, maar doet weinig kwaad voor de plant en de vruchten. Door Titico - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4833820 Rassen: Handperen: ‘Beurré Alexander Lucas’, ‘Beurré Hardy’, ‘Bon Chrétien Williams’, ‘Bonne Louise d'Avranches’, Légipont’, 'Comtesse de Paris', ‘Conference’, ‘Clapp’s Favourite’, ‘Doyenne du Comice’, ‘Juttepeer’, ‘Louis Bonne de Duhamel’, ‘Louise Bonne d'Avrances’, ‘Kruidenierspeer’, Supertrévoux', 'Précoce de Trévoux' ‘Triomphe de Vienne’, ‘Williams’ Stoofperen: ‘Brederode’, ‘Gieser Wildeman’, ’Saint Rémy’, ‘Winterrietpeer’, ‘Zoutewelle peer’

Snoeien

Zie de snoeiartikelen en specifiek de peer .

Oogsten

De rijpe peren verkleuren naar groengeel of rood en worden geoogst met de gehele steel. Rijpe peren raken gemakkelijk los als je ze optilt. Peren zijn over het algemeen niet lang bewaarbaar, enige dagen tot een week. Bereide stoofperen kunnen worden ingevroren, rauwe peren niet. With permission of World Crops Database - Von Silverije - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17554009 - Von Manfred&Barbara Aulbach - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33409837

Gebruik

Peren worden vooral vers gegeten, of verwerkt in gerechten. Stoofperen worden geschild gekookt, bijv. in rode wijn en geserveerd als bijgerecht of als dessert.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk